Reisje naar Praag  -  vervolg

Dinsdag 1 mei 2007
Wandeling door de stad, met bezoek aan De Burcht met de St. Vituskathedraal en de Paleistuinen.

Onze gids M. v.d. L. ging voor de tweede keer met ons op stap. Deze keer naar "De Burcht", het hooggelegen gedeelte dat men vanaf de oevers van de Moldau overal kan zien, met de reusachtige St. Vituskathedraal als blikvanger. Aan deze gigantische kerk, rijkversierd van binnen en van buiten, heeft men zo'n 5 eeuwen gebouwd, uiteraard in verschillende stijlen, maar het is een zeer smaakvol geheel geworden.
Er was zoveel belangstelling voor, dat de toeristen in groepen werden toegelaten; we moesten dus wel een poosje wachten, voor we het interieur konden bezichtigen. Maar het was zeker de moeite waard! Schitterende gebrandschilderde ramen, waarvan ik een paar foto's hierbij heb geplaatst, enorme beeldengroepen blinkend van goud en zilver, houtsnijwerk, schilderingen, teveel om op te noemen.

Na de kathedraal hebben we de paleistuinen bezocht, met mooie uitzichten over de stad, waarbij men in de diepte niet alleen dure wijken te zien kreeg...
Men moest keurig de zanderige grintpaadjes bewandelen (een kwelling als je open sandalen draagt...) want één stapje op het gras en er stond een barse wacht naast je te grommen en te gebaren... veel anders dan de moedertaal zijn de meeste mensen hier niet machtig, is onze ervaring. Wij hadden verwacht dat ze minstens een beetje Duits zouden spreken, maar dat viel in 't algemeen tegen.

Rondom de Burcht stonden paleiswachters in hokjes. Ze moesten als beelden zo stil staan, en niet reageren op de mensen om hen heen. Dat zal best moeilijk zijn, want veel toeristen drommen veel te dicht om ze heen en gaan heel knullig met ze op de foto, wij hebben met name Aziaten zo bezig gezien. Hierdoor viel het mij moeilijk met mijn zoomlens een goede opname te maken, vandaar dat er geen twee hokjes tegelijk op de foto staan. Van de wisseling van de wacht kon ik echter wel een aardig plaatje schieten.

(Klik op plaatjes voor grotere foto's, dan rechts klikken om ze op te slaan)Index-pagina van dit reisje       Dinsdag 1 mei (vervolg):   Petrín en Wenceslasplein


home