Wat een Winter !   - 2009-2010

14 februari 2010.
Eigenlijk hebben de meesten van ons er zo langzamerhand schoon genoeg van - die WINTER, bedoel ik.
Vooral van de sneeuw, die er al vanaf 17 december ligt, inmiddels ruim 8 weken - en er ook de oorzaak van is, dat ondanks de aanhoudende vorst er toch maar nooit een Elfstedentocht komt.

Mooi is het wel - om van achter de ramen naar te kijken, want buiten lig je zomaar ondersteboven en dan zie je alles wel in een ander perspectief. Toch ben ik er een paar keer op uit geweest, omdat altijd binnenzitten ook niet alles is - wij doen eigenlijk niets liever dan wandelen!
Toen eindelijk bijna alle gladheid moeizaam van de straten gedooid was, en er ondanks nog wat witte hopen hier en daar in de plantsoenen en op het garageplein wel weer doorkomen aan leek, lag er op woensdag 10 februari toch weer een nieuwe laag sneeuw - spontaan schreef ik "BAH" in het besneeuwde deksel van m'n duobak... een protestboodschap aan de weergoden, die ze van bovenaf moesten kunnen zien.

Lieve lente, kom toch weder!
(Klik op plaatjes voor grotere foto's, dan rechtsklikken om ze op te slaan)
Muis-over plaatjes, bij sommige is extra tekst toegevoegd


15 december 2009:  zo begon de winter - met rijp zo fijn als kantwerkDonderdag 17 december:
De winter pakt uit met pakken sneeuw, waardoor het verkeer landelijk ontwricht raakt en er van alles afgelast moet worden - zoals de raadsvergadering van de gemeente Tytsjerksteradiel, waar o.a. nieuwbouw in Tytsjerk zou worden besproken.
Landelijk geldt er een "negatief reisadvies" vanwege de barre weersomstandigheden.
Het spreekt voor zich, dat onderstaande foto's dichtbij of vanuit ons huis zijn genomen.Vrijdag 18 december:
Zonniger en veel rustiger dan de vorige dag, maar wel heel koud. Veel kinderen vermaakten zich met sleetjes in de sneeuw, meestal werden ze door hun ouders lopend of rijdend voortgetrokken.
De foto's zijn laat in de middag genomen, toen het al licht begon te schemeren op deze korte winterdag een week voor de kerst.Zondag 20 december:
Weer enorme pakken sneeuw, die in grote vlokken onafgebroken naar beneden kwam dwarrelen, 's middags hield het even op.
Grote overlast op alle wegen, weeralarm en negatief reisadvies.
In ons dorp werd er van alles afgelast: de zondagse kerkdienst 's morgens (4de Advent), de Kerstzangdienst van het Tytsjerkster Chr. gemengd koor "De Lofzang" 's avonds in de kerk, en de "Noflike Mandemiddei" met diverse gezellige optredens en sketches en lekkere hapjes in ons dorpshuis, waar zo'n 60 bezoekers zich voor hadden aangemeld. De band Dbeldyk die zou spelen, kon niet eens in ons dorp komen!
Een handjevol Tytsjerksters die zich door de sneeuw geworsteld hadden zat aan de bar, en at nog iets van de vele lekkere hapjes, terwijl de sfeervol versierde grote zaal van 'Yn 'e Mande' leeg bleef. Volgend jaar beter - het programma en de decorstukken liggen al klaar!Vrijdag 25 december, 1ste Kerstdag:   Ja, een heuse witte kerst!
Een begin van dooi, maar nog bepaald niet het eind van de winter...
Zondag 27 december:  nog hopen sneeuw bij de kerk, en een halfgesmolten iglo in een tuin op het Noarderein.
Dinsdag 29 december:  de vorst is terug... witte randjes langs een afgevallen rozenblad en al eerder bevroren roosjes.
Vrijdag 1 januari 2010:
Een koude jaarwisseling, met alweer matige vorst.
De dooipap van de kerstdagen was spekglad opgevroren, met name op de trottoirs.
Het bekijken van de Nieuwjaarsborden langs Buorren en Noarderein was niet zonder uitglijd-risico.
Twee dagen later, zondag 3 januari, was er alweer een nieuwe laag sneeuw gevallen (zie laatste foto).Nog meer winterfoto's  (o.a. witberijpt Bos van Ypey)