No. 32 - Gele anjelier - Yellow carnation
Dianthus caryophyllus
(Caryophyllaceae)

Gele bloemen worden nogal eens met slechte eigenschappen geassocieerd - "geel is de kleur van de haat" - dus deze mooie gele anjers moesten het ook weer ontgelden, vroeger althans.
Tegenwoordig kun je rustig met een boeket gele bloemen aankomen, het is in de negentiger jaren zelfs een tijdje een "modekleur" geweest voor gemengde boeketten. Maar rond 1990 kort na de val van de Sovjetoverheersing in Oost-Europa las ik eens, dat men aldaar verbaasd was over het feit dat men in West-Europa gele snijbloemen kweekte!
Hieronder een haiku van mijzelf waarin ik het tot onzin verklaar om een mooie bloem als de gele anjer met 'Minachting' in verband te brengen.

Yellow flowers are often associated with negative qualities - as "yellow is the colour of hate". So these yellow carnations got the predicate of 'Disdain' (this is what Dutch  'Minachting' stands for!)
Around the nineties mixed bunches of yellow flowers were quite the thing here, but in Eastern Europe people were amazed that these even were cultivated as cutflowers here!
Below a haiku in which I tell what nonsense it is to associate this pretty flower with contempt and disdain...

Gedichten over gele anjer / Poems about Yellow carnation :

Gele anjelier -
"Minachting" - waarom? Te mooi
om te kleineren!
Yellow carnation -
"Disdain" - what nonsense! Too fine
to utter contempt

His Garden - 'Chimeonthewind'
The Nature of Violent Storms - Gerard Malanga