58. Gloxinia - Sinningia speciosa (Gesneriaceae)

Gloxinia (Sinningia speciosa) is een 'ouderwetse' kamerplant die in allerlei prachtige kleuren werd gekweekt, en hier en daar nog steeds wel wordt verkocht, zoals mij pas nog bleek toen ik in augustus 2007 een bloemenwinkel binnenstapte.
De ene bloemkleur lijkt nog fluweliger dan de andere, vooral donkerpaars en donkerrood, en de bloemen zijn ook inderdaad "donzig" van binnen, evenals het zachtharige oppervlak van de bladeren.
Sommige mensen hadden er slag van, om deze planten ieder jaar over te houden en steeds weer opnieuw in bloei te krijgen. Een nicht van mijn moeder die op een boerderij woonde bijvoorbeeld had prachtige resultaten, maar mijn moeder zelf niet, en ik heb er maar eentje gehad (zie foto hieronder), die ook zomaar vertrokken was. De plant heeft een ondergrondse knol, en die gaat vaak zomaar rotten...
De rode Gloxinia op onderste foto was dus ook geen lang leven beschoren, maar het plaatje laat nog steeds zien, dat'ie echt wel mooi was toen ik 'm kocht. Maar van standvastigheid, waar deze plant voor staat, was dus geen sprake!

Gloxinia (Sinningia speciosa) is an 'oldfashioned' houseplant, with flowers in many different beautiful colours, which is still sold in plant shops, as I concluded in August 2007.
The soft-hairy flowers look like velvet, especially the dark-purple and dark-red ones. The leaves are also furry.
Some people really used to be clever at growing these plants, and getting them into flower year after year. My mother's cousin who lived on a farm for instance, but my mother couldn't keep these plants at all and I had only this red one in the picture below, for about a week...
Sinningia has a tuberous root, and this started to rot just after having been bought...
Alas; but this photo still shows it really looked pretty the first few days.

Floral meaning: the Dutch word
'Standvastigheid' means 'Constancy'. Not exactly the quality this plant has shown to me.

Gedicht over Gloxinia / Poem about Gloxinia:

Ginza Samba Analysis - Robert Pinsky