Foto's Nieuwjaarsborden op 1 januari 2016
aan de bomen langs It Noarderein en De Buorren te Tytsjerk.

Uit praktische overwegingen heb ik de bordenroute deze keer van het Dorpshuis naar de Lytse Geast gemaakt, dus andersom dan de vorige keren.
Aanvankelijk meende ik dat er op de officiële website van ons dorp, www.tytsjerk.nl, geen bordenfoto's zouden komen, maar dit blijkt inmiddels, op 6 januari, toch wel het geval; heel mooie zelfs, met een helderblauwe lucht erachter, blijkbaar is de fotograaf Jelle Boonstra er wat vroeger op de morgen opuit geweest dan ik.


Prachtige bewolking, maar een voorbode van slecht weer; de zon is nog net achter de "visgraten" zichtbaar als een soort maan

Ik ben pas 's middags gaan lopen, 's morgens was het wel helderder geweest maar dat deed niets af aan de borden zelf; 't was nog goed weer, zelfs wat zachter dan 's morgens want er was nachtvorst geweest. De indrukwekkende visgraatwolken 's middags, juist interessant voor foto's, waren wel een voorbode van slechter weer, wat het de volgende dag ook prompt werd - regen en harde wind, de daarop volgende dagen zelfs ijzel met heel lage temperaturen. Maar toen was de buit aan bordenfoto's gelukkig binnen.
Het was ook niet meer noodzakelijk om op Nieuwjaarsdag vroeg de deur uit te gaan - de Tytsjerkster nieuwjaarsduik is immers vorig jaar ook al een stille dood gestorven doordat er zich te weinig deelnemers aanmeldden. Voor slechts vier duikers is het wel een beetje teveel om dit hele festijn inclusief een tent met chocolade, Berenburg, evt. snert en ook nog live-muziek te organiseren, dat is heel begrijpelijk. Elders in Nederland was er overigens een recordaantal nieuwjaarsduikers, die van het vrij zachte winterweer profiteerden.

Er waren deze keer 19 borden, dat lijkt weinig maar in 2014 waren het er maar 18.
De onderwerpen waren wisselend; leuk was de vermelding van de 8 jaar jonge motorcrosskampioen Jelmar Naessens van de Klaverkamp. Als mede-Klaverkamper zag ik 'm keer uitstappen met een 1ste-prijsbeker in zijn hand, en ik zette 'm op de foto voor de Klaverkampwebsite, want die is er ook nog.
Minder origineel was het eerste bord, met de nieuwjaarswens die zo nodig weer "erotisch" moest wezen. Een blik op de foto van vorig jaar vertelde me dat dit bord totaal ongewijzigd was gebleven, behalve dat er een 6 over de 5 van het toenmalige jaartal was geplakt.

Op één bord wordt er welhaast geklaagd dat er helemaal geen incidenten op het dorpsfeest van 2015 waren geweest, geen dronkenschap, geen ongeluk, geen politie... zodat er te weinig inspiratie voor de bordenmakers overbleef.
Maar misschien waren er ook nog wat onderwerpen blijven liggen? Zoals:
- Het Bos van Ypey, dat inmiddels met een elektronisch hek omgeven is, maar waar toch wel mooie nieuwe gedeelten aan zijn toegevoegd - die vallen helemaal niet tegen. Helaas is echter de glazen aanbouw bij Huis Vijversburg nog lang niet klaar...
- En wat te denken van een compliment over de voortgaande bouw van nieuwe huizen in De Krite, waar ook al wat mensen wonen inmiddels.
- Verder een minder mooie constatering, van iets wat de afgelopen decembermaand moet hebben plaatsgevonden - de monumentale kastanjebomen bij het grote huis aan de spoorlijn, heel beeldbepalend voor ons dorp, blijken ineens spoorloos te zijn verdwenen, een heel kaal gezicht, treurig. Naar schatting moeten ze ongeveer 150 jaar oud zijn geweest, op een ansichtkaart van begin vorige eeuw waren ze al behoorlijk groot. Zonde en jammer, maar mogelijk was de grootste boom wel ziek, de takeinden zagen er afgelopen zomer niet meer gezond uit.


Rest me nog te vermelden dat het er deze jaarwisseling beduidend minder vies uitzag op straat, althans langs de bordenroute. Misschien wel doordat het carbidschieten en alle festiviteiten daaromheen nu waren verplaatst naar sportterrein It Fjirde Fak was het in de omgeving van de kerk schoon gebleven, geen spoor van rotzooi in het weiland aldaar. Houden zo volgend jaar!

(Klik op plaatjes voor grotere foto's.   Rechts klikken op grote foto's om ze op te slaan)
- N.B.: Lukt dit niet in de Internet Explorer, gebruik dan Mozilla Firefox -


De jonge motorcrosskampioen

Bouw De Krite vordert gestaag

Een schone weide naast de kerk


Zie ook:  Nieuwjaarsborden 2014 - Nieuwjaarsborden 2017 - Nieuwjaarsborden 2018 - Nieuwjaarsborden 2019