Foto's Nieuwjaarsborden, 9 januari 2019
aan de schaarse bomen langs De Buorren die nog over zijn in Tytsjerk.

Beter laat dan nooit, hier zijn dan de Nieuwjaarsborden van 2019.
Ik begon het jaar een beetje grieperig, ben sinds kort weer wat opgeknapt, en pas vanmorgen was het eindelijk een beetje zonnig weer, na al die grauwe miezerigheid die het begin van dit jaar (en het einde van het vorige) kenmerken.
Wel erg frisjes met een stevige noordenwind, na een stormachtige vorige dag waarvan de wind nog niet echt was gaan liggen, maar waardoor de lucht wel eventjes schoongeblazen bleek.

Mijn wandeling richting Noarderein, waar de eerste borden elk jaar hangen, bleek echter niets op te leveren; bij nadere beschouwing bleken er alleen nog borden te hangen op een kort traject van de Buorren, waar toevallig nog bomen stonden. De borden heel dicht bijelkaar, bijna boom-aan-boom, de meeste ook nog heel laag opgehangen. En slechts twaalf deze keer, terwijl er vorig jaar nog zestien waren.
Ik miste ook het bord, waarop de Bordencommissie iedereen een .... 2019 wenste, een vaste prik (en altijd het zelfde, steeds overgeschilderde bord met een andere wens en een ander jaartal).

Onze eigen Klaverkamp, waar ik ook woon, had bij uitzondering deze keer wel een bord gescoord; de reden was niet echt leuk geweest: de brand in de nacht van 26 op 27 juli 2018, tevens de allerheetste dagen van het afgelopen jaar, hakte erin ook al vielen er gelukkig geen gewonden of erger te betreuren. Vrijwel alle Klaverkampers stonden buiten om kwart over 4 's nachts, een kwartier nadat de brand was opgemerkt. Velen moesten uit voorzorg ook enige uren hun huis uit van de politie, terwijl drie brandweerwagens waren uitgerukt om te blussen.
Drie gezinnen, ook die van de huizen links en rechts van het pand waar de brand woedde, moesten acuut een ander onderkomen zoeken en zijn nog niet terug in hun eigen woningen. Wel is het afgebrande huis inmiddels weer helemaal opgebouwd, maar er moeten nog wat werkzaamheden gebeuren.


Om nog even terug te komen op het verdwijnen van steeds meer bomen:

Ons Tytsjerk ligt weliswaar in de W‚lden,
Maar alle bomen worden ferk‚lden,
Men kapt ze dus bijna allemaal,
En daardoor wordt het ongewoon kaal -
Waardoor het hier nu haast lijkt op Het Bildt
Iets wat je als echte W‚ldsjer niet wilt -
En aan de nieuwjaarsborden aan de bomen
Dreigt langzaam maar zeker een einde te komen...


(Ziezo, dit is dan het dertiende gedicht van dit jaar, door mijzelf uit de mouw geschud).


Foto hieronder: het laatste bord in de reeks van 12, in zuidelijke richting; in gezelschap van een prachtig stuk oud roest

(Klik op plaatjes voor grotere foto's.   Rechts klikken op grote foto's om ze op te slaan)


felle brand op Klaverkamp (27-7-2018)

afbraak (27-8-2018)

totaal afgebroken (2-10-2018)

herbouwd, nog niet geheel klaar (20-12-2018)


Zie ook:  Nieuwjaarsborden 2014 - Nieuwjaarsborden 2016 - Nieuwjaarsborden 2017 - Nieuwjaarsborden 2018