Foto's Nieuwjaarsborden, 2 januari 2018
aan de bomen langs It Noarderein en De Buorren te Tytsjerk.

Gisteren, Nieuwjaarsdag,
was het weer zoals de afgelopen vier maanden eigenlijk doorlopend het geval is geweest - nat en donker, altijd maar weer die regen, die nooit meer lijkt op te houden. Vandaar dat ik op 1 januari geen zin had om meteen al de "bordenwandeling" te ondernemen.
De volgende ochtend was het eindelijk weer eens helder, en wel zodanig dat de laagstaande zon me pal in de ogen scheen toen ik vanaf Dorpshuis 'Yn 'e Mande' langs It Noarderein richting De Buorren en Lytse Geast liep, dat viel op een bepaalde manier ook weer niet mee! Bovendien spiegelde de zon in de ontelbare plassen en spontane slootjes die zich de afgelopen kletsnatte maanden op straat en in de grasstroken hebben gevormd, oogverblindend!
Op de terugweg geen last meer van de zon, maar wel een stevige wind in 't gezicht; erg koud was het gelukkig niet.
De lichtomstandigheden waren wel goed voor het fotograferen van de borden; het waren er evenals vorig jaar zestien.

Wat opviel was, dat er sinds vorig jaar weer een flink aantal bomen langs de weg is verdwenen - ze worden allemaal ziek, en vervolgens gaat de zaag erin, en de resten worden gerooid. Kastanjes (bloedingsziekte), essen (essentaksterfte), en ook de populieren langs het parkeerterrein van de kerk zijn allemaal weg, het wordt een kale boel zo langzamerhand.
Op het stuk Buorren tussen de kerk en afslag Lytse Geast (het traditionele eindpunt van de bordenroute) was geen bord meer te bekennen - omdat er te weinig bomen waren? Uiteindelijk bleek er op de Lytse Geast zelf nog wel een bord aan de eerste boom te hangen, dat was naar mijn idee nog niet eerder voorgekomen.

De rij opende zoals altijd aan het begin van It Noarderein rechts tegenover 'Yn 'e Mande' met de nieuwjaarswens voor het komende jaar, dit keer weer heel fijnzinnig gekozen; komisch is dat men de wens van vorig jaar er nog doorheen ziet: het woord "spectaculair" is net niet helemaal overgeschilderd, de 7 van 2017 ook niet.

(Klik op plaatjes voor grotere foto's.   Rechts klikken op grote foto's om ze op te slaan)


op it Noarderein scheen de zon
laag en fel in de ogen

alle populieren weg langs
het parkeerterrein van de kerk

bij Lytse Geast aankondiging
nieuwjaarsfeest bij 'It Fjirde Fak'

het laatste bord aan de eerste
boom op de Lytse Geast

uitbundig bloeiende
winterjasmijn aan de Buorren

een wegwijzer met bestemmingen
in binnen- en buitenland

op de Boskleane werd
alweer een boom gerooid


Zie ook:  Nieuwjaarsborden 2014 - Nieuwjaarsborden 2016 - Nieuwjaarsborden 2017 - Nieuwjaarsborden 2019